Wednesday, November 24, 2010

Doa Menghadapi peperiksaan

Salam semua..disini ku mahu berkongsi doa untuk menghadapi peperiksaan..GUD LUCK ye kawan-kawanku...

DOA-DOA MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Pastikan anda mengulangkaji pelajaran anda.

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:
(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)


(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)


Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan

(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan


(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit)
3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang -
dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')


Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

daripada : http://permai1.tripod.com/doa.html

Saturday, November 20, 2010

Facebook...

salam semua..dengan ini aku meninggalkan dunia facebook...sekejap je..hehhe..mau fokus study(erm..fokus ke?)...k..Final exam..akan ku siapkan peralatan berperang..menagkis setiap serangan soalan..mudah-mudahan aku beroleh kejayaan dengan berkat Usaha Doa Tawakal...amin...wish me luck kawan2x

Tuesday, November 16, 2010

Yeahhh Jadual Examku :)



salam semua...ini jadual examku..erm..rasanye semua kekawan aku dah habis final..aku n kawan2x ku di UTHM belum start agik...adeyh..x pe..cuti pun dah hampir tamat..n study pun belum lagi..wuarghhhh..aku dah semakn malas rupenyer :( ..x pelah..insyallah aku leh tempuh final ini dengan sucess amin..

p/s:esok hari raya qurban..di kesempatan ini aku mengucapkan selamat hari raya qurban kepada semua umat islam didunia ini :)

Friday, November 12, 2010

kerisauan...

salam semua...ntahla..aku semakin risau dengan final exam kali nie..padahal dah nak dekat 6 years aku mik final exam..risau tu tetap ada...dengan asignment n projek agik x siap..waduhh..pening pale gue :) ...erm..doakan saya ye kawan2x untuk tempuh final exam nie...dan sy doakan agar kamu semua beroleh kejayaan cemerlang untuk hidup kamu sendiri...k ...nanti aku paparkan jadual exam aku bolehlahhh........serammm jugerr :( k..bertemu die ent3 akan dtg....wsalam

Tuesday, November 2, 2010

3 minggu bercuti :) :(

salam semua..erm..start ari jumaat lepas aku dah bercuti..cuti study week n 2 weeks cuti khas Universiti beri untuk deepavali n raya Qurban...erm..pas tu berhempas pulas la untuk final exam insyallah untuk last sem aku mengambil final exam..bukannye dah habis study but sem depan aku tggal hanya PSM 2 ku sahaja..yuhuu..means sem depan no class,no asignment, no test, no final exam :)..jumpe SV aku je lar..jadual exam untuk sem ini sudah keluar..nanti aku paparkan jadual waktu yg aku rasa mcm..hurm x tau la mau ckp..huhu..aku amik 4 paper sem ni..VR,HCI,JAVA,Data mining..semua paper adalah sangat menakutkan yer...especially JAVA...x tau la nape susah sangat mau faham konsep JAVA nie..x pe lah..insyallah aku mau wat terbaek untuk paper ini :)

Sebenar nya 3 minggu bercuti ini bukan untuk bersenang lenang kat ghumah..bnyk asignment n projek mau disiapka..sbb naik je cuti ini ada present untuk projek :( ...PSM 1 aku sudah berlalu..alhamdulilah..walaupun kene hentam la juger..tapi aku puas hati apa yang aku telah lakukan..

apa aktiviti mau dilakukan ye skrng??hurm..semestinya tgk TV n surf tenet...huhu..anyway aku baru balik dari KL..cousin kahwen kat PJ..pastu singgah puler ke masjid besi kat putrajaya..:) k ar..mau mamam disebabkan mak aku masak sedap arini..kat rumah makan je lar..bile kat umah sewa..ikat pewot :)huhu...jumpe lagi di ent3 akan datang :)

Tuesday, October 26, 2010

Geng Kelisa @ My Sibling UTHM

video

KenAnGan ;)

salam semua :) lama juge menyepi tapi kini kembali lagik..bz ar bnyk sngat asignment+kuiz+test+projek+presentation+PSM+Program sejak minggu akhir nie...minggu ni je penuh dengan sechedule present projek :( ..tapi dah anma nye student kan..mesti kene tempuh ini semua..kalau x..x der la student life rite..huhu....si dia ada berkata...waktu study la paling dirindui..masa kerja hanya fokus pada kerja sahaja..perkara yang dirindui adalah test,asignment..hehhe..mcm pelikkan?tapi itu lah akan dirasai apabila sudah bekerja :) jadi untul tempoh yang singkat..aku mau merasainya walaupun sakit tapi sebenarnya ia manis untuk dikenang :)..

untuk program, aku adelah handle satu program dinner club iaitu KKDK club :) yang diberi nama MALAM GALA GEMILANG KKDK dengan tema Malam Kerlipan Budi(Gorgeous and Glamorous)diadakan di Ballroom D'Impian..ermm..dari segi perjalanan majlis..alhamdulilah tapi perlu diperbaiki lagi dari segi makanan...maybe lepas ni pakai hidang la kowt ;)..memang ade kelemahan tapi aku anggap itu sebagai kekuatan dan pengalaman untuk akan datang..pape pun SENYUM :)thanx kepada semua staf PKPP, ALUMNI KKDK,ajk Pelaksana MGG, MT, Exco dan Rakan Exco KKDK serta ahli KKDK yang memeriah majlis pada malam glamorous tersebut :)...(happy sebab si dia ada bersama :)..oh lupe..pagi itu kitaowang ada sukaneka yang dihandle oleh bon dan hafiz..serunuk sangat sbb sukaneka ini dapat merapatkan lagi kami sebagai family KKDK..walaupun kurang ahli KKDK(kerana ada banyak aktiviti KOKORIKULUM ) yg datang tapi x menjadi masalah untuk kami enjoy pada pagi tue :)

seminggu selepas itu..program dinner ITC yg dihandle oleh nurul amalina dan timb.pengarahnye asnawi@JOHN..memang gempak la dengan tema sebutir bintang selaut kenangan dan temanye glamorous juger..buat di LAndmark Hotel..erm..semua yang datang memang glamer habis..penyarah pun x ketinggalan..cume hanya perlu diperbaiki untuk masa akan datang mengenai dress code student..bukan mahu menilai tapi dari kaca mata sendiri..dress code memainkan peranan kerana ada nya pensyarah...mungkin telah diberitahu..tepuk dada, tanya la iman..tapi semua nye happy2x je masa tu..sebab..seribu kenangan bermula dari dinner tue kerana ia juga mayb dinner terkahir bersama pelajar2x tahun akhir..sedeyh gak sebab kawan-kawan kita nak grad dah..tapi x pe..janji kita happy..kepada sahabat2xku se fakulti yang mahu habis sem nie..COngratulation dan selamat berjuang dengan kehidupan yang sebenar..untuk Hafriz,mahzum,ibah,suriani,hidayah,eja..aku harap kowang berjaya dan jangn lupa kami yg masih tertinggal di UTHM nie(aku,mastura,nawi) :) frenz 4 everrrrr...

k lar...aku mahu gi lab test JAVA..huhuhu..x tau pape ni..hentam jer laa..huhu..petang present DATA MINING..esok present HCI..tulat present JAVA GUI..pastu balik kampung laa...huhuhu..sebulan x balikk..wuarghhhhhh rindu sama family :)..hehe..untuk semua pelajar UTHM..SELAMAT BERCUTI walaupun awal untuk diucapkan :)...daaaaaa

Beberapa keping gambar ku selitkan sebagai tatapan...hahahha..ayat skem giler..

MALAM GALA GEMILANG KKDK





MALAM DINNER ITC CLUB


Friday, September 24, 2010

antara aku dan dia :)



Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia

Tuesday, September 21, 2010

Inilah Cinta :)

Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku memandang mu
Dan terus datang mencuba
Adakah khayalku menjadi nyata

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku merasa cinta

Chorus
Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku yang merasakan cinta

Ulang Chorus

Sungguh susahnya aku mendekati mu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Rasa bahagia bila kau menerimaku
Indah semuanya hilang semua resahku
Kita berdua kini menjalin cinta
Inilah cinta kita
Akhirnya kini menjadi bahagia

Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta


P/s:lagu ini apa dalam hatiku :)

Saturday, September 18, 2010

i'm Not SINGLE :)

salam semua...erm i'm not single..hehehe..kini hatiku telah dimiliki kembali..kembali kepada hati yang setia terhadap diriku...ingin ku menjauh..tetapi mengapa hati aku terasa terikat dengannya...dia sentiasa berada di benak fikiranku...ketika itu aku yakin itu adalah pilihanku..kerana ku tahu..cinta aku hanya untuk dia..Cinta kepada ALLAH..cinta kepada ibu bapa..dan cinta kepada si diaa....ku harap pertemuan kali ini memberi satu makna dalam kehidupan kita berdua...

Saturday, September 11, 2010

Raya...Raya..Raya...

salam semua...sekejap je dah raya ke-2..huhuhu...cereka raya bermula pada malam raya...berbuka bersama family dan kazen..walaupun x ramai tapi tetap meriah...kalau dulu masa kecik..pas abis je berbuka last puasa..terus main bunga api..beli mercun..waktu kecik paling best la...huhu..dah besar panjang.. xder la lagi nak main bunga api..tengok jer adik2x sepupu main..huhu...n malam raya di hidangi dengan juadah muvie yang best2x..huhu..duk tgk TV smpai tengah malam..keesokan paginye..selepas subuh..dah pegy menziarahi pusara atuk dan nenek...bacaan yassin dihadiahkan semoga mereka ditemoatkan disisi org yng beriman amin...selepas itu..bersiap2x dengan pakaian baju melayu yang telah ditempah khass sebelum puasa agik..huhu..warna maroon :) pilihan hati my mum...n teross g masjid bertakbir dan juga sembahyang sunat Aidilfitri...dekat masjid berjumpa dengan sahabat lama..Husaini, Asyraf, dan ismail ;)(sek.rendah telok mas)..dah bertahun juga dan bertemu dan bertegur sapa...selepas solat..balik rumah n apa lagi balun ketupat rendang..huhu..aku rase raya taun ni..aku naik 3 kg kowt..n duk rumah dulu tunggu sedara datang..lagipun abahku mau sembahyang jumaat dahulu baru kuar beraya..selepas solat jumaat..kami satu family pergi beraya umah sedara belah my mum n my dad..x best kan sbb kg kat MELAKA jerr..huhu..taun ni..kami tambah 1 orang baru..abg ipar bawu..huhu..n taun ni jugak cucu kesayangan mum n dad x balik raya..die balik raya ke6 :( ..x per la..lambat2x pun jumpe juger..huhu..lepas je menziarahi saudara mara..balik le kerumah..merehatkan bdan ..penat tuu...tapi kene pegy juger..kalau x, tak kenal saudara la..hehehe..taun ramai sedara2x dtg sampai pukul 12 baru semua beransur pulang ..letih tapi memang serunuk :0..tu je la..cereka raya aku pada tahun 2010 ini..gambar2x raya belum di transfer lagi..pas transfer boleh le letak :)

P/S:..taun ni insyallah dapat jalan raya bersama akwan2x skool rendah SKTM...yuhuuuu:)

Thursday, September 9, 2010

Persiapan Raya :)

Salam semua....pejam celik pejam celik esok sudah menjelang hari raya..menjelang Syawal...bermakna sudah sebulan kita berpuasa meninggalkan bulan Ramadhan yang barakah..dapatkah kita semua merasai lagi kemanisan bulan ramadhan pada tahun hadapan??hanya ALLAH yang maha mengetahui...ermm..kowang puasa cukup tak??teringat dulu2x..kalau tak cukup tak boleh raya..huhuhu...sekarang ni keluargaku semua tengah membuat persiapan raya..menganyam ketupat, membuat rendang,sambal sotong, sambal udang, kari daging, serunding, kek...hurmm..sodapnya...x sabar nak tunggu berbuka..huhu..aku tolong sikit2x je..huhu..disebabkan aku x pandai bab memasak nie..huhu...jadi aku tolong tengok n tolong makan je laa...hihihi..petang nanti..sepupuku bersama2x berbuka puasa seperti kebiasaan setiap kali ramadhan yang terakhir..kami berkumpul dan berbuka bersama..heheh..k la tapi dalam kemeriah menyambut Syawal..jangan lupa kepada orang yang telah tiada didunia dan juga kepada fakir miskin dan anak-anak yatim..semoga semuanya tepelihara di bawah lemabayun Illahi..Salam Petang Raya semuaaa...terima la lirik lagu Menjelang Hari Raya..Dj Dave kowt yang nyanyi :)

Menjelang hari raya
Berakhirnya puasa
Bergema takbir senja
Menyambut syawal tiba

Suasana riang ria
Terlihat sini sana
Menyeri malam raya
Terhias indah rupa

( korus )
Oh... cantik berseri-seri
Tua dan muda berpakaian serba baru
Oh... sungguh meriahnya
Miskin kaya pun turut bergembira

Selamat hari raya
Aidil fitri mulia
Semoga berbahagia
Hidup aman sentosa

( ulang dari mula )

p/s : kepada yang pulang ke kampung...Berhati-hati di Jalan Raya :) pesanan ikhlas dari Ayie Chaiyok :)

Wednesday, September 8, 2010

Pantun Raya

Salam semua...hehe..kat sini ada pantun raya yang aku cilok kat blog mana ntah..huhu..walaupun kita berlainan negeri..tapi kita kan hidup 1 Malaysia..huhu...layan je ekk pantun kat bawah nie..huhuhu...selamat hari raya sume..tggal 1 hari sebelum hari raya..yuhuuuuu...

Kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rajavascript:void(0)yo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis...
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

shopping raye....

salam sume...hurm...hari ini 2 hari sebelum rayer..serunuk tu memang serunuk coz bersama family...ini la masanya nak bersama family..yang paling best shooping ghayer..best wo..huhuhu...taun ni tema baju kami..maroon :)..n ngah2x shoping ade le aku sebat 4-5 helai baju..huhuhu...ayahanda belanja disebabkan aku lom bekerja..huahuahuah...apa lagi ek..ouhh sempat jugak ar aku g berbuka poase ngn sahabat2x lama aku..g ikan bakar beb ;)huhu..pastu soping raya ngn dowangg...thanx musa,shahir,mubin...hehehe..k ar..tu jer coretan aku wat masa nie..kepenatan memberus longkang :) salam ramadhan n salam lebaran :)

Tuesday, September 7, 2010

Epilog Syurga Cinta

Salam semua..hurmm..pernah tengok tak cerita ini..cerita ini macam cerita syurga cinta tapi ini the series kat Tv3..cite ni memang best ar..ada adik mia sara..serunuk tengok keletah budak kecil 4 tahun nie..lagi satu gadis idaman aku pun belakon gak..opsss..huhuhu..kalau la dapat gadis seperti itu..akau lah orang yang bahagia dalam dunia..huhu..terlebeyh sudehh...huhuhu..papepun hope kowang gak layan c iter nie...huhu..jom pegi teratak SYURGA CINTA :)



Epilog Syurga Cinta diadaptasikan dari filem Syurga Cinta yang pernah dilakonkan oleh Heliza, Awal Ashaari dan adik Haziq. Epilog Syurga Cinta dilakonkan oleh Zizan Nin , Fida dan adik Mia Sara.

SaLaM LeBaRan 2010 :)



Salam Lebaran kepada semua umat islam..Maaf Dipinta jika ade tersalah tutur bicara :)

Belangsungkawa En.Shahizul Eza@cik JAJA 1979-2010

Assalamualaikum / salam ramadhan......

Ketika kita sedang berkira-kira dan bergembira untuk menyambut syawal, kita dikejutkan dengan berita kehilangan seorang pensyarah FTMM dan juga pensyarah majoring ku merangkap supervisor PSM ku iaitu en.shahizul eza a.k.a cik JAJA yang telah kembali ke Rahmatullah pada 30 Ogos 2010 bersamaan 20 Ramadhan 1431 Hijrah.. akibat asthma..memang agak memeranjatkan jugak sebab beberapa hari sebelum itu, keadaannya kelihatan seperti biasa dan juga periang...arwah adalah seorang pensyarah yang berdedikasi dalam melakukan tugas dam beliau seorang yang periang dan mudah faham hati dan perangai pelajarnya..kami semua terasa kehilangan arwah dengan secara tiba-tiba..Ajal sume di tangan ALLAH..ALLAH lebih menyanyanginya dari kita..kepada kak Noorashikin Abdul Wahab a.k.a kak ekin satf PKPP.. semoga lebih tabah mengharungi hidup yg hanya sementara ini..kami semua sentiasa berada di belakang dan menyokong akak dari kelab KKDK :)..di sini kukirimkan AL-FATIHAH buat arwah semoga ditempatkan disisi orang yang beriman...amin..

Doa Rasulullah (saw) untuk yang telah meninggal dunia
Inilah doa Baginda Nabi Muhammad saw ketika meninggalnya sahabat Abu Salamah r.a:

Wahai Allah, ampunilah Abu Salamah, naikkanlah darjatnya diantara orang-orang yang mendapat hidayah, dan lindungilah keluarga dan keturunannya yang masih hidup. Ampunilah dia dan kami, wahai Tuhan sekelian alam, luaskanlah kubur baginya dan berikanlah cahaya didalamnya.

i'm back....

salam sume...sepi jer blog ku nie....hurm biasalah..nak berblog ni pun ade mood juger :) insyallah pasni leh ler activer berblog..hehehe..erm..apa yer nak dicitekan..hurmm dah 5 bulan jugak ar x der entry bawu..huhu..bz sikit mase short sem aritu start dari bulan 5 sammpai bulan 7..bz short sem n program universiti x lupe juge kelab KKDK :)..yang aku ingat la kan..short sem kali ini adalah tg paling worstt skali..disebablan ada aplikasi sistem maklumat..mcm MINI PSM..ades...memang payah la..n ade gak cyber entrepreneurship..yang sangat bnyk presentation and lab repot :(..sampaikan kumpulan kami rasa mau repeat je projek MINI PSM tu..tapi tidakk..huhu..ngn usaha hafriz,amat,reza,n imran..dapat juger disiapkan walaupun xbrapa nak siap..opss..huhu...bila result kuar sume terkezut dapat B..alhamdulilah..sebab ingat dapat C ker..hehe..papepun short sem aku di U nie dah abes coz sem ni aku final year :)erm n then yang membimbangkan aku..pointer laa kan..hurm..turun seyh sem lepas ;( sem ni PSM aku bermula..tapi x tau nak mulakan cmana..hehehe..n ada citer pasal PSM aku ni..nanti la aku citer en3 seterusnya..hehhe..

Dalam masa short sem..hurm ade program yg aku involve..Seminar PRS kebangsaan kat UIA,jadi pengarah program untuk lawatan SK felda tenggaroh,Progam memperkasakan remaja sembrong, Minggu Haluan Siswa yang paling best skali :)..bnyk gak ar..terlampau bnyk nak ditulis disini yer...

yang penting apa yang aku lalui ini..dapat dijadikan kenangan manis aku lepas aku abes U nanti..x der la aku mengejar akdemik je..kegiatan sosial perlu juger ye kawan2x :) x kisah la org nak ckp aku gile kelab aku..sbb aku memang suke kelab aku..sayang gilor kat kelab KKDK..LUV u KKDK UTHM :)

Sunday, May 9, 2010

SELAMAT HARI EMAK ( IBU)...

salam hari ibu...rindunyerr kat emakk..rindunya nak makan masakkan emak..rindunya nak dgr suara emak..erm..3 minggu x balik :(..semakin hari semakin rindu..insyallah rabu ini ketemu ilang kerinduan dihati..rindu abah jua..rindu family juga..tapi ent3 kali ini khas utk emakku..dia lah satu-satu emakku...hope sentiasa sihat dan senantiasa berada dibawah lembayung illah :)...

Saturday, May 8, 2010

akhirnya....

salam sume...akhirnya berjaya juga aku menhhabiskan final exam ku di semester 4 ni.....tapi paper last 'networking' sangat2x lah mendukacitakan...rasanyerr mcm tak tau pape n apa yg kubaca sume dah meruap hilang kemana..pastu apa lagi..aku goreng setiap soalan sampai hangusss......paper 3 jam..2 jam sudah kuar..bukan hebat ye kawan-kawan..cume bosann :(

tapikan..tapikan....hehehe...yang penting final dah habis...alhamdulilah..hope result kalau turun pun maseh diaras yang selamat...amin....isnin ni dah mule short sem..arini lak jadual aku membersihkan rumah sewa..angkut barangg...tapi....barang kat pewira aku x kemas lagi..hehehe.....

k la yer..bersambung dient3 yang lain..mau kemas dulu..takot x sempat :)
wasalam..

Thursday, May 6, 2010

Kemalasan melanda...

salam sume :)
erm..malasnyer mau buka itu slide networking...
tensen pun ada..sbb bnyk hafal...
malas pun ada sbb nak tau apa..
sbb sume budak2x U dah habis paper..
paper aku yang lastttttttttt sekalai dalam U bersama ngn separuh dak fakulti lain...
tapi x pe la..kene baca gak kalau mau nak ia berhasil...hehe..
semangat datang la ko..semangat networking....
esok penentu segalanya...sebab esok dah MERDEKA..untuk tahun 2 sem 2 je..hehehe
sem depan PSM akan menghantui puler..tajuk lom cari..cmana ek kawan2x??ada suggestion x??k..mau baca network kembali :)...

Mutiara kata pada hari ini :)

perbezaan antara mereka yang berjaya dengan yang lain bukanlah kerana kekurangan kekuatan atau ilmu, tetapi lebih kepada kekurangan kesungguhan dan kemahuan

Tuesday, May 4, 2010

Kata-Kata indah....

Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan.
Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan.
Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan.
Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niat yang ikhlas.
Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan

Monday, May 3, 2010

hatiku berbunge kembali??

adakah hati ini sudah ingin menerima seseorang dalam hidupku???
duhai hati...berikanlah kekuatan kalau jika pilihanku kali ini benar..
tunjukkanlah sehingga kami dipertemukan seperti
khaerul azam bertemu dengan anna antafusinna...

alahai buku....



salam kawan-kawan...tau x di atas ini buku apa??ni nama dia buku OOP..paper nyer ari rabu ini bermakna hanya 2 hari je aku ngadap buku nie..x tau nama subjek ni mcm susah nak kubawa..cary mark pun cukup2x makan jer...maybe subjek coding kowt...takpelah..orang kata tanpa usaha kita x berjaya..jadi ayie..berikan usahamu yang lebeh..jgn lupe berdoa dan tawakal kepadaNYA...insyallah pasti kamu berjaya..amin...kepada PN.Hannani..thanx sbb ajar kami seksyen 3 untuk subjek ini..yang penting skrng adalah targetku lulus dalam subjek ini :)..amin...gud luck kawan-kawan yang mengambil subjek ini..chaiyok...wslm....

Sunday, May 2, 2010

hari-hari terakhir :(

salam sume..tiada apa yang mau diperkata..2 paper remaining...8 hari untuk meninngalkan pewira..untuk 2 paper tu aku harap aku dapat buat yang terbaekkk..insyallah..n then untuk kolej kediamanku yg telah kudiami selama 2 tahun..selamat tinggal kerana selepas ni dah duk umah sewa kat jambatan lepas RIVERSIDE..nama lorong tu lorong AMAN..2 Tahun kat pewira banyak kenangan manis...bersama ngn housemate aku..untuk tahun 1..bersama kuwhere,alias,zul,hazizul,ajib,aiman,ary...Tahun 2, alias,jijul,azrin dan amin...walaupun kami berlainan kos..tapi still punye keakraban yang kuat..papepun..kenangan ini harus disimpan save n letak password supaya tak meruap atau didelete oleh sesiapun...pasni aku duk umah sewa bersama sahabat-sahabatku yang ku kenal sejak aku jejak di U ni..kawan sama kos..nawi,hafriz,amat,imran dan reza..susah senang biar bersama meniti tahun terakhir di UTHM..k la...mau study OOP..pastu DATA COM puler :)................................

Monday, April 26, 2010

Final Exam...:-0


Jadual EXAMKU :)

salam 1 malaysia..hehehe..arghhhh..final exam dah kembali dalam hidupku...nak kata tensen pun ada..tapi nak wat cmana..dah memang kita perlu tempuh ujian ni :)...nak x nak..kena lah bersedia dari segi mental fizikal..rohani dan jasmani..cewaahhh..berfalsampah la aku nie..hehehe..aku sekarang berada di 2nd week exam week..maknanyer 2 paper telah aku jawab dengan jaya nya..insyallah..tggal la 3 paper...ermm menakutkan...OS,OOP,DATA COM..x tau la nak ckp ngn paper nie..kene la usaha lebeh sikit kalau mau berjaya :)...k ar..mau stdy OS walaupun duk ngdap lappy aku nie..hehehhe....gud luck kawan2x...tak kira la..ex tadika, ex sk telok mas..ex smk seri mahkota, ex smt alor gajah, ex politeknik merlimau n UTHM johor :)......do the best....My Allah Bless You

sian sama lu blog!!

salam sume...hahahhaha...lama gilos aku x update blog aku ni..sowy unlce blog..hehehe..x tau la..kemalasan untuk update blog...kemungkinan bz sangat kowt..bz??hahahaha..dalam beberapa bulan aku x update blog nie..bnyk pekara yang terjadi..program bersama kelab KKDK..wedding kakak ku...dan macam-macamm la yang terjadi..jadi dapat disimpulkan disini...banyak suka duka bercampur dalam beberapa bulan nie...nanti pasni..aku rajin2x la tgn ku ni update blog..hehehhe...n GUD lUCK FINAL EXAM SEMESTER 2..2010

Wednesday, February 10, 2010

Balik Kg..yeahhhh!!!

salamm sume..tidak tau ape yang mau dicoretkan...this weekk penuh dengan test n asiggnment...tensen pun ade sbb x dpt buat dengan baik semasa test...adeyhhh..x pelar ..sume dah terjadi..tawakal je...insyALLAH..dipermudahkan..tapi ent3 kali nie mau cite pasal balik kg sempena cuti mid sem...n mau wish happy chinese new yeae kepada semua raka-rakan chinese ku di mana jua anda berada...ari ni ari RABU..kol 3 aku balik MELAKA...lama dah x balik..homesickkkk....tapi balik pun ade keje yang perlu disuapkan..report kenegaraan...erm takpe lah...jadiiii sekarang ye kawan-kawann..kiter hoilidayyy n belibur bersama pamily tercayanggggggggggg......wasalam......

Thursday, February 4, 2010

SITUASI...

SITUASI kini bersatu dalam hidupku..tiada apa cume lagu ini kutujukan kepada my family n all my lovely frenz especialy..kawan-kawan yang terdekat denganku..aku teringat kenangan aku di poly..3 boyz 4 gurlz..popo,pen,din,anis,isma,yani..kawan-kawan aku di UTHM nie..nawi,hafriz,amat,imran,reza..n all my lovely club..KKDK..and all member faculty...FTMM...and x lupe kepada my housemate...kamu semua adalah INSPIRASI HATIKU.....layan lah lagu SITUASI ini..kerana ia adalah untuk KAMU semua......

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

MARI-mari KITA mengundi....PRK

salam semua...hehhe..sekarang minggu mengundi untuk IPTA..semua IPTA sudah mengundi dan UTHM tak terkecuali tetapi lewat sedikit kerana menghormati kemangkatan SULTAN JOHOR, sebelum itu kita sedekahkan AL-FATIHAH kepada baginda..Semoga rohnya dicucuri rahmat..amin...

ok berbalik kepad ent3 diatas...sebelum mengundi mesti la org yang tercalon tu akan membawa manifesto beliau..sehingga seluruh Universiti di hiasai dengan langsir2x yang warna putih..memang semangat betol2x calon-calon kita nie..tetapi mau diingatkan..setelah menang..manifesto itu jangan hangat-hangat tahi ayam dan untuk glamer jer..biasalah..ada yang masuk pemilihan ini maybe ade udang disebalik mee...bukan untuk PELAJAR..selepas dapat tempat menjadi MPP..tidak menjalankan tugas...kan MPP itu suara PELAJAR..suara yang didegari oleh Pihak U sendiri..n aku harapkan sesi ini lahirlah MPP yang berkarisma..PRO-M or PRO-A??aku rasa tidak jadi masalah..cuma ideologi MPP ini mestilah bernas..jikalau mengikut kerajaan..PRO-A menjadi inspirasi hati kerana akan membawa kegemilangan Universiti..InsyALLAH..bukan aku x sokong PRO-M..cuma..aku takut ada udang disebalik mee..mungkin sesetengahnya..tidak lah semua..kerana ku tahu mereka ini PRO-M & PRO-A adalah suara pelajarr....jadi mari sama-sama kita mengundi pada hari ini..memilih bakal suara pelajar kita..ikot lah krediabiliti mereka..serta ideologi yang mereka berikan..MAHASISWA UNGGUL KEJAYAAN NEGARA..jangal lupa mengundi k :)

p/s:aku baru je mengundi n dapat baju XXXL..diulang kembali XXXL..tapi amik jerla..kasi abahku..hheehehe...

tensen week...

salam semua..tak tahu lah kenapa..this week sangat tensen...maybe ada test and asiment..itu lah lumrah pelajar..apabila ada test..darah gemuruh itu datang...stress menyelubungi diri..kenapa??disebabkan kita tak bersedia untuk menduduki test tersebut..cubalah kalau kita bersiap lebih..tak study last minute...maybe leh skor..tapi itu mengikut rezeki masing-masing..this week aku ada 3 test..3D,OOP,ngn OS..3D dah lepas..tggal lagi 2..OOP semestinya coding....dan OS semestinya mengira..erm..tempur jerr laa..kalau x mo tempur x yah ler jadi student...hehehhe..next week maybe tensen dah hilangg...sbb balik kampung..hehehehe...yuhuuu...lame dah x balikk..windduuuu bebb...tapi yang penting..projek-projek untuk subjek sem ini semakin bertambah..hehe..aku hanya mampu tersenyum...InsyALLAH..tiada apa yang musykil didalam dunia ini..jika kita x berusaha...rite??k lar..papepun gud luck to all my prenz....wsalam

Monday, February 1, 2010

Demam : PErcikan Api NEraka????

Salam i ukhhwah..disini ku mau berkongsi mengenai demam..mengikut islam..adakah demam itu sebahagian percikan api neraka??jom kita baca petikan dibawah ini yang diambil dari laman web I luv Islam...

Pernah tak demam masa kita zaman budak-budak dulu? Mesti pernah dan apa yg mak kita akan buat? Bawa kita pergi jumpa doktor atau mak sendiri jadi doktor di rumah? Ada tak mak kita ambil tuala kecil, kemudian rendamkan dalam air asam jawa, pastu mak kita pun letak atas dahi kita. Ada tak? Semestinya ada. Betul tak wahai sahabat-sahabat sekalian?

Jadi di sini saya nak kongsi sedikit tentang ilmu FIQH PERUBATAN.


APA PETUNJUK RASULULLAH S.A.W UNTUK RAWATAN DEMAM?

1. Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka, kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dengan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. Bagaimana caranya? Begini, renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.


2. Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pada waktu sahur.


3. Daripada hadis Nafi' bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka, hendaklah memadamkannya dengan air sejuk. Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir, mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tak sembuh cubalah sebanyak 5x,7x atau 9x. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9x InsyaAllah.


4. Daripada Jabir r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa'ib kerana melawatnya. Baginda bersabda: "Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.


Last but not least, rupa-rupanya petua orang-orang tua dahulu sebenarnya sesetengahnya ada tertulis dalam hadis Nabi s.a.w. Sebab itulah Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang maksudnya: "Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali mati

Sunday, January 31, 2010

penat tapi serunukkk

x tau ape mau diucapka..memang serunuk this weekend...family DAY KKDK n propec....nanti la ku citer..k...

Saturday, January 30, 2010

AKU tak percaya CINTA...

salam 1 ukhwah...saje je mau kongsi ini cerita..aku x percaya cinta???memang betol punn.sbb .skrng aku single..hahhaha...biarlah status single ni kekal untu beberapa tahun...walaupun begitu, kepada semua gadis2x(mcm hotkan?)..bolehlah isi borang J..hahha..guwau jer la..yang penting..wat masa terdekat ini..aku memang tak percaya cinta..kecuali cinta aku kepada illahi dan rasul-NYA..dan juga my family n kawan-kawan..cinta kepada kekasih???katakan NO..mcm lagu liyana jasmay..tunggulah kerana aku ingin mencari calon yang sesuai untuk menjadi menantu my mum n dad..hehehe..erm bukan nak demand atau ape..aku rase cinta itu hadir dengan sendirinya..maybe umurku tahun ini mau cecah 23...tapi muda lagi..target ku 28 baru married...hehehehe..yang penting study dulu..n bahagiakan my mum n dad...baru pikir pasal married2x nie..hehehe...k la..kowang layan lah lirik lagu AKU X PERCAYA CINTA NIE....sikit jerr..hehe

Hey hey hey hey
Aku tak percaya cinta
Aku tak percaya cinta
Aku tak percaya C I N T A

Friday, January 29, 2010

Ini hari...

salam 1 ukhwah..tiada apa yang perlu cerita..secara ringkasnyer...

bangun tido
siapkan tag propec
mandi
bowling
food court
sembahyang jumaat
tido
bilik kelab
mandi
kelas malam OS
makan
tido


itu jer aku buat hari ini..dan mutiara kata untuk harini..Senyumlah Selalu.....jikalau anda kecundang..bangunlah semula..jikalau kecundang lagi..bangun la sekali lagi..kerana jatuhya anda adalah kejayaan untuk masa hadapan..INSYALLAH...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

smbngan CINTA HATIKU...

video

Betape rindunyer kat baby cumel nie...sebulan lebeh x jumpe...terubat juga rinduku nengok video nie..jom kawan2x..nengok sama2x...hehehe....

p:s : tadi pagi main bowling dengan apah,mirad,jefry wif GFnyer..n helmi...nak tau sbb ape.??sebab rm 2 jer per game..syiokkk.....yang penting..aku dikalahkan oleh apah :(

Cinta Hatiku.....

salam 1 ukhwah..erm ent3 yang lepas ade yg aku kata balik kg this week..rite??tapi x dapat balik la..sbb banyak asiment n grup projek perlu disiapkan dengan lebeh awal sebelum cuti mid term nie...dengan test n kuiz agik..bukan nak merungut..tapi itu yang perlu ditempur sebagai student..untuk mengenggam segulung ijazah..insyallah...n tadi baru je call my home..sebab semuanya ada dirumah..adik n akak balik kg sbb cuti ape ntah..cuti wilayah kot..x dapat tgk baby...rindu kat najlahh cumel...takpe raya cina nanti balik..ami yie cubit2x pipi najlah k..for my family..semoga anda berbahagia dan senantiasa mencara keredhaan illahi..insyALLAH...kowang nak tgk najlah cumel x??hehehe..inilah CINTA HATIKU......


cumel mcm amie yie die kan???hehehhe

P/s: Jom men bowling kat BP MALL..hhehehhee

Kembali dijalanmu....



Saat ini aku terendap lara
Tenggelam didalam penyesalan
Ketika semua seakan pergi
Hempaskan aku di jalanmu
Diatas kertas putih ini
Ku goreskan hitamnya jiwa
Bersama lautan dosa
Tergambar jelas di satu sisi
Sucikan tuhan jiwaku
Biarkanlah meraihmu
Menembus dimensi waktu
Kembali dijalanmu

Thursday, January 28, 2010

hatiku....

salam 1 ukhwah..erm aku sangat bosan..tensen pun ada..rindu pun ada..maybe aku kena balik kg minggu ni...itulah yang selalu aku buat jika jiwa aku kacau..balik kg menatap muka family aku..aku rasa tenang..seakan-akan masalah aku hilangg..tapi minggu ni ade family day KKDK?family aku disini jua..tapi x pe..melaka dekat je..pas family day aku balik kg..hehehehe..biarlah orang kata "ko ni asyik balik kg je..tau la rumah dekat"..tapi desis hati kecilku berkata..selagi aku ada abah..selagi aku emak..selagi aku ada kakak..selagi aku ada adik..selagi aku ada family..aku akan membahagiakan mereka..walaupun hanya balik seketika...aku tau kowang pun begitu..aku tau kowang pun rindu kan family..tapi mereka jauhkan??telefon la mereka walau kamu jauh sekalipun..kerana mereka juga rindu untuk mendengar suaramu..jikalau ini takdirnya..aku tidak mahu kehilangan familyku yang kucintai..i luv u abah,emak,kakak,adik...kerana CINTA kepada kamu semua..ia tidak hilang..malah akan kekal selama-lamanya..hanya itu doaku dan harapanku..setitis air mata yang menitis..ibarat cintaku yang tidak akan hilang..INSYALLAH..wasalam

Pencarian Rumah Sewa Kini Bermula....

salam 1 ukhwah...ent3 kali ini agak membuat aku pening sikit..memikirkan rumah sewa yang belom dijumpai...x tau la nape susah nak cari rumah sewa di parit raja..hehehe..aritu dah dapat tapi telepas la pulak..sbb akak yang duudk rumah tue nak duduk balik...ermm..bukan apa..sebab susah cari kena bersaing ngn dak tahun 1 kerana mereka kontrak 1 tahun duk kolej kediaman..jadi kene berebut la..dekat sini ia menggunakan pendekata Sapa cepat Dia dapat la...tapi masalahnye..napelah aku x nak berebut..hehhe..adakah nak duk umah sewa itu lambat lagi atau malas mau cari...hehehehe..tapi kat sini ade pengumuman sikit...SESIAPA YANG MENJUMPAI ATAU TERJUMPA ATAU MAHU MENCARI PENGHUNI RUMAH SEWA ATAU BERSAMBUNG BAYARAN..PENGHUNIYA SERAMAI 6 ORANG..SILA HUBUNGI DI ALAMAT EMAIL INI...yrzan2000@yahoo.com ATAU TERUS SAHAJA BERJUMPA DENGAN SAYA..SEGALA KERJASAMA ANDA DIHARGAI...TERIMA KASIH...boleh x iklan mcm tu??hehehe..k ar..mau mandi..jom pegy KELASSSSSS...i like..wasalam...

Wednesday, January 27, 2010

Ketika Cinta Bertasbih....

salam 1 ukhwah...saje mau berkongsi kepada sume..cerita cinta yang paling best dan aku terpegun dengan jalan ceritanya..ceritanya seakan hidup dalam hidupku...aku rasa diriku bagaikan Abdullah Khaerul Azzam..yang sedang mencari Anna Althafunnisa nya...susah untuk dihuraikan dengan kata-kata mengenai cinta..tapi kalau kamu semua mau tahu keajaiban cinta..tontonlah filem KETIKA CINTA BERTASBIH 1&2..hayatilah bersama bait-bait puisi yg sungguh indah maknanya..disini ingin ku ingin kongsi satu bait puisi.....


Sekalipun cinta telah kuuraikan dan ku jelaskan panjang lebar.
Namun jika cinta kudatangi aku jadi malu pada keteranganku sendiri…
Meskipun lidahku telah mampu menguraikan,
Namun tanpa lidah cinta ternyata lebih terang.
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya…
Kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta…
Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya
Bagai keledai, terbaring dalam lumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta
Dan percintaan


n sekarang...layan lah lagu yang merdu ini di blogku....hayatilah CINTA jgn sesekali memusnahkan CINTA..kerana ia amat pedih apabila dilukakan.......



Sehari tanpa telefon bimbit...

Salam 1 ukhwah...hari ini mau bekongsi cerita mengenai tekefon bimbit..k sekarang..nak dikatakan semua manusia dimuka bumi in..ermm..kita kecilkan skop..semua manusia di negara kita ini menggunakan telefon bimbit untuk kegunaan seharian..betul x??n sekarang..pelajar sekolah rendah sudah mahor menggunakan telefon bimbit..x macam dulu..susah nak dapat...adakah sekarang manusia telah banyak dimanjakan dengan peralatan yang canggih..erm of course la kan??kita boleh lihat dengan mata kita..dimana-mana jer orang menggunaknanya..k lar..skrng mau kongsi satu rencana dari BERITA HARIAN ini...ssehari tanpa telefon bimbit...

Sehari tanpa telefon bimbit
Oleh Fairuz Zaidan
Berita HaRIANNN

Sanggup berenggang atau alat komunikasi jadi paksi kehidupan?

PERNAH anda terfikir bagaimana agaknya rutin harian tanpa telefon bimbit? Usah kata sepanjang hari, mungkin dalam tempoh beberapa jam saja kehidupan boleh kacau-bilau tanpa telefon bimbit.

Ketara sekali pengaruh telefon bimbit dalam kehidupan hari ini. Sekarang, hampir semua golongan, tanpa mengira usia memiliki sekurang-kuranganya satu telefon bimbit sebagai medium perhubungan utama.

Bukan saja warga emas aktif bermain khidmat pesanan ringkas (SMS), malah kanak-kanak seawal usia lima tahun juga mampu menggunakan telefon bimbit.

Kolum XY vs XX minggu ini cuba menyelami sejauh mana impak telefon bimbit dalam kehidupan lelaki dan wanita. Mampukah lelaki dan wanita meneruskan rutin hidup tanpa telefon bimbit?

Ikuti komen mereka...

Suhaimi Idris, 30, peniaga

“SEBAGAI peniaga burger, telefon bimbit boleh diibarat pembantu peribadi saya. Malah, telefon ini jugalah menjadi medium pelanggan setia membuat tempahan. Rasanya, sukar bagi saya untuk bergerak sehari jika tidak dihubungkan dengan kemudahan penting ini.”

Siti Marjina Firdaus Dzulkipli, 21, ahli perniagaan


“ADA kelebihan dan kekurangan apabila kita memiliki telefon bimbit ini. Secara peribadi, bagi saya tiada telefon bimbit pun tidak mengapa kerana kita masih mempunyai alat perhubungan lain seperti telefon awam.

“Namun, bayangkan, ketika kecemasan, telefon bimbit tidak dapat digunakan kerana kehabisan kredit. Apakah ini akan membantu kita?”

Muhamad Rafi Kori, 30, Setiausaha Persatuan Kembara Negara

“SUKARLAH hidup kalau tiada telefon bimbit kerana kemudahan ini sudah menjadi sebahagian daripada gaya hidup masyarakat. Telefon bimbit bukan saja menambah gaya, pada masa yang sama membantu mempermudahkan perhubungan dan komunikasi dua pihak.”

Mohd Riduan Rizal Ahmad, 25, juru audio

“TIDAK boleh rasanya hidup tanpa komunikasi seperti telefon bimbit. Bukan setakat sehari, beberapa jam saja sudah cukup membuktikan betapa peritnya andai terputus hubungan dengan alat komunikasi ini.

“Telefon bimbit adalah peralatan penting untuk bertanya khabar dan mengatur janji.”

Khairiyah Atirah Mohd Kamal, 21, pengurus

“BIARPUN telefon bimbit adalah medan terbaik sebagai penghubung komunikasi, pada masa sama, jangan lupakan sumber lain seperti e-mel atau mesej ringkas seperti Yahoo Messanger.

“Ini bermakna, janganlah kita terlalu bergantung kepada telefon bimbit kerana kita boleh mencari alternatif lain.”

Nurmila Yusof, 23, pembantu kedai

“SAYA tidak boleh berenggang dengan telefon bimbit lebih-lebih lagi andai sehari tiada telefon di sisi. Pada zaman yang mengagungkan teknologi maklumat (IT) ini, adalah sukar hidup tanpa sumber perhubungan seperti telefon bimbit.

“Telefon bimbit boleh diibarat nyawa kedua yang memudahkan urusan.”



Mengapa Kita Bertangguh?

salam 1 ukhwah..ent3 kali ini mau kongsi mengenai masalah bertanggug..biasalahkan..pelajar sering bertangguh.. xkira ape jua keadaan sekalipun..jikalau kerja itu hari ini boleh siap..bertangguh jugak..ermmm..jom kite zoom tabiat buruk nie...


Musuh dan penghalang utama kejayaan ialah sikap bertangguh (procrastination).

Tabiat buruk ini ada pada semua orang. Bertangguh adalah pencuri masa dan umur seseorang. Mereka yang telah berjaya ialah pejuang-pejuang yang telah berjaya menewaskan sikap tangguh dalam diri mereka.

Kenapa kita bertangguh?

1) Tugas yang kita hendak buat kelihatan tidak menyenangkan kita

2) Kita tidak faham dan tidak jelas apa tugas yang kita patut lakukan

3) Menganggap perkara tersebut terlalu mudah

4) Kita merasakan tugas yang akan kita lakukan amat sukar

5) Tidak ada perancangan yang baik

6) Rasa ragu-ragu pada kemampuan diri

7) Kita takut untuk berubah.

8) Kita takut gagal

9) Matlamat tidak jelas

10) Ingin membuat sesuatu itu menjadi sempurna sehingga menunggu saat yang sesuai

11) Kurang ilmu dan pengetahuan untuk melakukan tugas yang hendak dibuat.

12) Kita tidak senaraikan tugasan yang hendak dibuat

13) Melayan sikap malas

14) Amalan tabiat kerja last minutes

15) Kurang dorongan

16) Jiwa lemah dan tidak tegas pendirian

17) Sikap sambil lewa dan tidak ambil serius

18) Tiada semangat yang jitu dan mantap

19) Tabiat tidak menghargai masa

Jom lawan sikap bertangguh dan sama-sama hargai masa kita!

Sesungguhnya masa adalah nyawa kita.

www.iLuvislam.com
mindataqwa
Editor : kasihsayang

Tuesday, January 26, 2010

Adakah aku Yang Terlambat???

salam 1 ukhwah...ent3 kali ini agak sedeh bunyi nya..aku pun tidak tahu..adakah aku teperangkap dengan dunia ku sendiri..aku tau insan yang aku suka itu sudah ada empunya..tetapi entahla..desis hatiku berkata..ermm biarlah rahsia...tapi insyallah..biarlah ia berlalu..aku tau..diriku ini x layak untuk dicintai..bukan ayat kecewa tapi aku tau..jodohku akan datang jua..sekarang..hanya family n kawan2x peneman diri ini..biarlah diri 'single' sehingga ada seseorang yang berjaya mencuri tulang rusuk ku nanti..insyALLAH...kepada kawan-kawanku yang sudah mempunyai kekasih..jaga lah kekasih anda..dan penting setia la n jgn lah curang..kerana setiap insan mempunyai perasaan apabila dilukakan...n sekarang baru ku tau CINTA ITU SANGAT SUBJEKTIF.....yang penting aku cintakan ALLAH dan Rasul-NYA..cintakan familyku..cintakan kawan-kawanku...cintakan saudara seislamku..cintakan semua makhluk dimuka bumi ALLAH ini......

Blogku Bersawang,,,

salam semua..salam satu malaysia...akhirnye..blog ku bersawang 2bulann....ntah tetiber je malas nak tulis disebabkan..aku terdelte sume template blog aku..tu yang tensen tu...tapii skrng ade mood mau menulis balik..mau berkongsi pahit atau manis...n blog ini bukanya diariku tapi atas rase ingin luahkan pendapat..atau bakat terpendamm..hahahha...erm..selama blog ku berswang ni..aku nak topuplah sikit ape yg terjadi 2 bulan yang lepas.....

first skali aku nak citer pasal aktiviti aku mase cuti..pasal SDNAD(sejenak d'naggroe aceh darussalam)..perjalanan yang membawa aku ke satu dimensi yang berlaina..nanti akuc iter pasal SDNAD ini die entry berikutnye k..

k...setelah bosan duk dirumah..akhirnya..result pun kuar...alhamdulilah..resultku mencapai targett..target aku sbnarnye untuk memaintainkan pointer aku yg turun secara mendadak mase tahun 1 sem 2 aritu...k..pastu selang seminggu..bermula episod baru aku di UTHM ini..masuk tahun 2 sem 2..menarik nafas lega kerana tidak pening kpala untuk menyusun jadual..hehehe..semuanyer teratur...sem ini aku amik 17 credit hour..rase berat gak sbb bnyk subjek 3 credit...tapi nak atau x nak..semua itu perlu ku tempur..insyallah akan ku usahakan...

sekarang aku rase happy sebabb ramai kawan-kawan ku dsekilingku...aku rase amat bersyukur kerana dikurniakan kawan seperti mereka..Insyallah..semoga ukhwah yang terjalin ini tidak terputus di tengah jalan.....Insyallah...

Live Love Hope DreAm wiTh You

Daisypath Anniversary tickers

AKu adaLah Aku

AKu adaLah Aku